Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.
Inhoud
U bent succesvol uitgelogd.
Voeding in oncologie
Voeding speelt een belangrijke rol in chemotherapie en is een belangrijke ondersteunende therapie. Adequate voedingsondersteuning kan oncologiepatiënten helpen hun gewicht en lichaamssamenstelling te behouden, waardoor ze beter kunnen herstellen en de levenskwaliteit verbeteren. [1, 2, 3, 4]
Voedingstherapie kan de klinische resultaten verbeteren bij bepaalde soorten kanker (bv. hoofd- en nekkanker) of behandelingen (bv. chemotherapie) waarbij een verminderde voedselinname vaak voorkomt en gepaard gaat met ernstige metabole afwijkingen. Bij dergelijke patiënten kunnen conventionele screening, beoordeling en passende voedingstherapie een gunstig effect hebben.[5]
Ondervoeding is een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij oncologiepatiënten [6] en veroorzaakt negatieve effecten op weefsel, lichaamsstructuur, orgaanfuncties en het algehele klinische verloop.[7] Tot 80% van alle oncologiepatiënten heeft al gewicht verloren bij de diagnose.[6] Dit eerste gewichtsverlies is met name bij patiënten met tumoren in de alvleesklier, maag, slokdarm en hoofd en nek. 30% van deze patiënten ondervond op het moment van de diagnose al een significant gewichtsverlies van 10% of meer van hun lichaamsgewicht.[6]
Cachexie is een specifieke metabole vorm van ondervoeding die met name in gevorderde kankerstadia optreedt.[8] Criteria voor cachexie zijn de combinatie van ondervoeding en een systemische ontstekingsreactie. Een dergelijke voedingstekort heeft een ongunstig effect op de levenskwaliteit en de prognose van de patiënt. Zowel de reactie op de therapieën als de levensverwachting worden negatief beïnvloed.[9] Bovendien is er vaak ook een duidelijk economisch gevolg door de frequente en langere ziekenhuisopnames en de hogere therapiekosten die ermee gepaard gaan. Conventionele screening, beoordeling en passende voedingsinterventie kunnen een gunstig effect hebben.[5]
Voorafgaand aan het voorschrijven van klinische voeding tijdens een oncologische behandeling, worden de voedingsregimes en het optimale toedieningstraject bepaald op basis van de kenmerken van de individuele patiënt om een adequate voedingsondersteuning te garanderen. Wij bieden een breed scala aan parenterale oplossingen om te voldoen aan de specifieke behoeften van oncologische patiënten.
Nadat artsen een specifieke voedingsstrategie hebben voorgeschreven, bereiden ze de patiënt voor op de juiste vaattoegang.
Onze medische hulpmiddelen maken het voor de zorgverleners gemakkelijk om enterale en parenterale voedingsproducten op een veilige en efficiënte manier toe te dienen.
Meer over vaattoegangIn deze stap worden de voorgeschreven producten voorbereid voor latere parenterale en/of enterale toepassing. Om de compatibiliteit van de parenterale oplossing te ondersteunen, bieden wij eenvoudig te mengen meerkamerzakken, supplementen en compatibiliteitstools aan.
Infuuspompen met speciale sets voor enterale en/of parenterale voedingsoplossingen dragen bij aan een juiste toediening. Bij patiënten met stress-geïnduceerde hyperglycemie helpen glucosemanagementsystemen om de bloedglucoseniveaus onder controle te houden, om hyper- en hypoglycemie en bloedglucosevariabiliteit te voorkomen. Verkeerde aansluitingen van lijnen zijn een groot probleem, vooral in een oncologische omgeving. Wij hebben speciale enterale en parenterale toedieningssets om de patiëntveiligheid te verbeteren.
Meer over infuuspompen en -accessoiresNa een ziekenhuisopname moeten patiënten mogelijk langer IV-medicatie toegediend krijgen, thuis of in een andere zorgomgeving.
Wij leveren producten en services voor de behandeling van patiënten na ontslag uit het ziekenhuis.
Lees hier meer[1] Santarpia L, Contaldo F, Pasasini F. Voedingssccreening en vroegtijdige behandeling van ondervoeding bij kankerpatiënten. J Cachexia Sarcopenia spiermassa. 2011 Mar, 2(1):27-35.
[2] Borges L, Paiva S, Silveira D, Assuncao M, Gonzalez M. Kan de voedingsstatus de levenskwaliteit van kankerpatiënten beïnvloeden?. Revista de Nutricao 23(5): 745-753. 2010.
[3] Kreitler S, Barak F, Danieli-Siegelman N, Ostrowsky A. Voeding en levenskwaliteit bij patiënten met geavanceerde kanker. Psycho-oncologie 23( Suppl.3):338-417. 2014.
[4] Insering van EA, Capra S, Bauer JD. Voedingsinterventie is gunstig bij poliklinische oncologiepatiënten die radiotherapie krijgen in het gastro-intestinale gebied of in het hoofd- en nekgebied. Brits tijdschrift van kanker (2004) 91, 447-452.
[5] Arends J, Bachmann P, Baracos V enz. ESPEN-richtlijnen voor voeding bij kankerpatiënten. Klinische voeding 36 (2017) 11-48.
[6] DeWys WD, Begg C, Lavin PT et al.: Prognostisch effect van gewichtsverliesvoor chemotherapie bij kankerpatiënten. Am J Med 1980, 69: 491-7
[7] Stratton RJ: Ziektegerelateerde ondervoeding. Een empirisch onderbouwde benadering van behandeling. Hrsg. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. CABI Publishing, Wallingford 2003.
[8] Tisdale MJ: Cachexie bij kankerpatiënten. Nat Rev Cancer 2002: 862-71.
[9] Andreyev HJN et al.: Waarom hebben patiënten met gewichtsverlies een slechtere uitkomst bij het ondergaan van chemotherapie voor gastro-intestinale maligniteiten? Eur J Cancer 1998; 34: 503-9.
[10] Xia Yan, Fu-Xian Zhou, Tian Lan, hui Xu, xiao-xi Yang, Cong-hua Xie, Jing Dai, Zhen-ming Fu, Yan Gao, Lu-lu Chen. Optimale postoperatieve voedingsondersteuning voor patiënten met gastro-intestinale maligniteit: een systematische evaluatie en meta-analyse. Klinische voeding 36 (2016) 710-721.
[11] Paccagnella A, Morasutti I, Rosti G. Voedingsinterventie voor het verbeteren van de behandelingstolerantie bij kankerpatiënten. Huidige opinie in oncologie. juli 2011, vol 23, uitgave 4 – p 322-330.e van het ziekenhuis. Beheer van lozingen
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.