U bent succesvol uitgelogd.
TPV bereiding
Parenterale voeding is een complex geneesmiddel. Het bestaat uit veel macro- en micronutriënten in verschillende combinaties en variëren in volume van 100 ml voor premature baby's en pasgeborenen tot 4.000 ml voor volwassenen.
Parenterale voeding kan verkrijgbaar zijn als patiëntspecifieke samenstelling in gebruiksklare preparaten op basis van enkelvoudige voedingsstoffen of aangepaste 2-kamerzakken of 3-kamerzakken. Bijvoorbeeld voor pasgeborenen en premature baby's, waarbij de behoeften dagelijks kunnen veranderen, voor patiënten met lever- of nierinsufficiëntie of dunne darmpatiënten. Deze op de patiënt afgestemde therapieën kunnen handmatig of automatisch met een mengapparaat worden bereid.
Het handmatig bereiden van geneesmiddelen is een routinetaak voor apothekers, waarbij precisie en nauwkeurigheid essentieel zijn om risico's te vermijden en veilige voedingsoplossingen en geneesmiddelen te leveren. Om jou te ondersteunen bij jouw dagelijkse werk in een bereidingsapotheek, bieden we een breed scala aan mengzakken met verschillende kenmerken. Toch kan handmatig bereiden een arbeidsintensief en tijdrovend proces zijn. Voor veel bereidingen per dag kan geautomatiseerd samenstellen een oplossing zijn voor jouw workflow. Voor alle toepassingen waarbij er minder te mengen is, bieden de Nutrimix-zakken de nodige flexibiliteit bij het mengen van parenterale voeding.
Om de compatibiliteit van de parenterale oplossing te ondersteunen, hebben we eenvoudig te mengen meerkamerzakken, supplementen en compatibiliteitstools.
Vooral voor premature en pasgeboren baby's kunnen de vereisten dagelijks worden aangepast, waardoor nauwkeurig werk absoluut noodzakelijk is om doseringsfouten te voorkomen. Een doseringsfout is de meest voorkomende medicatiefout bij kinderen.[1, 2] Nauwkeurige toediening is een van de belangrijkste voordelen van geautomatiseerde mengapparaten in vergelijking met handmatige bereiding.
Naast nauwkeurigheid is tijd ook een belangrijke factor, aangezien veel ziekenhuisapothekers elke dag 25 of meer zakken moeten bereiden. Met handmatige bereiding is deze taak nog tijdrovender dan met behulp van een geautomatiseerd bereidingsapparaat.
APEX® is een Automated Compounding Device (ACD) dat is ontworpen om te voldoen aan de meest kritische behoeften van patiënten en gebruikers.
Het proces van parenterale voeding begint met een recept. De beheersoftware Clinus van
B. Braun vereenvoudigt en optimaliseert het voorschrijven van klinische voeding en biedt een gesloten systeem van voorschrift tot toediening. De software kan worden aangesloten op het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS).
De apotheker scant barcode voor geautomatiseerde tpv-samenstelling
Bij het overschrijven van de samenstelling van het regime van het etiket naar het mengsel is het foutenrisico bijzonder hoog. APEX® kan voorschriften lezen en verwerken die zijn afgeleid van verschillende gevestigde voorschriftsoftware die PAT-bestanden of QR-codes schrijft met het schema op het etiket en daardoor het risico op transcriptiefouten vermindert. De software schrijft de samenstelling van het regime als QR-code op het etiket.
Dit vereenvoudigt het proces van parenterale voeding in een gesloten systeem van voorschrift tot toediening, en indien aangesloten op een ziekenhuisinformatiesysteem omvat het ook de documentatie om een menselijke foutvrije transcriptie van het regime te garanderen en een belangrijke risicofactor te elimineren.
Compatibiliteit is van cruciaal belang voor de veiligheid van de patiënt. Parenterale voedingsregimes zijn complexe mengsels en het is moeilijk te voorspellen of het voorgeschreven mengsel compatibel en stabiel zal zijn of niet. Aangezien de voorschriften zijn afgestemd op de behoeften van de patiënt, is het de verantwoordelijkheid van de apotheker om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gemengd en toegediend. Met de compatibiliteitssoftware EasyComp kan de apotheker de compatibiliteit en stabiliteit van een regime controleren voordat hij of zij het mengsel bereidt. Als de compatibiliteit niet wordt bevestigd, maakt EasyComp corrigerende maatregelen mogelijk om het mengsel compatibel te maken. Als de compatibiliteit is bevestigd, levert het een stabiliteitsverklaring, houdbaarheid, kan het etiketten, werkbladen en voorschriftbladen afdrukken indien nodig.
De 26 poorten van de transferset minimaliseren het aantal ingrediënten dat handmatig moet worden toegevoegd. De transferset is voorgemonteerd voor een eenvoudige en snelle installatie en om contaminatie bij het monteren van een set te voorkomen. Het heeft een barcode, kleurcodering en nummering om verwisseling van vullijnen te voorkomen. De set wordt geleverd met zeven flexibele lijnen, die het mogelijk maken om oplossing te doseren in de macro- of microlijn vanuit dezelfde broncontainer, afhankelijk van het te doseren volume. Voor volumes kleiner dan 10 ml wordt het door de microlijn gepompt, voor volumes groter dan 10 ml wordt het door de macrolijn gepompt, die tot zes keer sneller is.
APEX® is een compacte, state-of-the-art bereidingssysteem met de nieuwste technologie voor de bereiding van verschillende oplossingen. Inclusief:
Rondom APEX® bieden we een compleet pakket voor het proces van het bereiden van parenterale voeding – van orderinvoer tot definitieve documentatie. Wij hebben software voor orderinvoer, leveren barcodes voor foutloze transcriptie, bieden compatibiliteitssoftware, een uitgebreide set disposables, snelle, betrouwbare en nauwkeurige voorbereiding, levering en documentatie.
Het grootste voordeel van geautomatiseerde bereiding is dat het risico op menselijke fouten wordt gereduceerd, omdat de transcriptie van de regimes elektronisch wordt uitgelezen met een barcodescanner direct op het etiket en de nauwkeurigheid van de afgifte wordt verbeterd. Geautomatiseerde bereiding is ook minder arbeidsintensief waardoor en meer bereidingen per dag gedaan kunnen worden.
Als de compounder is aangesloten op een ziekenhuisinformatiesysteem, is directe elektronische archivering en documentatie mogelijk.
Referenties:
[1] Miller MR, Robinson KA, Lubomski LH, et al. Medicatiefouten in de pediatrische zorg: een systematische evaluatie van de epidemiologie en een evaluatie van het bewijsmateriaal ter ondersteuning van de aanbevelingen voor een reductiestrategie. BMJ Quality & Safety 2007;16:116-126.
[2] Cowley E, Williams R, Cousins D. Bemiddelingsfouten bij kinderen: een beschrijvende samenvatting van medicatiefoutrapporten die zijn ingediend bij de Amerikaanse farmacopee. Huidig therapeutisch onderzoek 2001;62(9) :627-640.