U bent succesvol uitgelogd.
Afval verminderen en CO2-uitstoot reduceren
Om het duurzame karakter van sterilisatiecontainers te ervaren tijdens het sterilisatieproces zijn we op bezoek gegaan bij SteriNoord. We gingen in gesprek met Linda Bodewes (Manager bedrijfsvoering) en Cees de Waal (Hoofd productie, instrumentbeheer en logistiek). Bekijk de video's en lees hun verhaal.
"Met een productie van gemiddeld 130.000 sets op jaarbasis besparen we per jaar ruim 20.000 kilo aan softwrap afval voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG). Dat heb ik heel precies kunnen berekenen met de jaarcijfers" geeft Linda aan. Bekijk de video voor haar persoonlijke toelichting.
Linda Bodewes, Manager bedrijfsvoering, SteriNoord
“Heel simpel!” roept Linda. “Containers bieden continue steriele betrouwbaarheid, kunnen langdurig worden hergebruikt en zorgen daardoor voor aanzienlijk minder afval op de OK. Uit ervaring kunnen we vertellen dat OK’s ruimer worden gepland wanneer er gebruik wordt gemaakt van softwrap omdat ze te vaak sets terug moeten sturen door gaatjes in de verpakking. Dan mogen de chirurgische instrumenten niet gebruikt worden omdat deze niet meer steriel zijn.”
“De eerste stap is om vraaggestuurd te gaan werken. Hiermee bedoelen we dat alle sets worden geoptimaliseerd op basis van chirurgische specialisaties. Maar ook reductie in aantal, door te kijken naar wat er echt nodig is door analyse van je huidige data. Daarna worden de ziekenhuisprocessen hierop aangepast. Het overstappen naar gebruik van sterilisatiecontainers hoeft niet voor alle sets in één keer. De hardlopers en sets met meer risico zou ik eerst omzetten” adviseert Linda.
Cees geeft meer verdieping in wat vraag gestuurd werken precies inhoudt: “De bezettingsgraad voor een set met chirurgische instrumenten voor planbare zorg is ongeveer 25%. We zien in ziekenhuizen dat er sets op de plank liggen die onderbenut zijn, deze worden voor de zekerheid aangehouden. Maar het komt ook voor dat sets overbenut zijn en dus niet altijd beschikbaar. De voorraad is dan uit balans. Werken op basis van een goede data-analyse zorgt al voor een zekerheidsreductie en optimale beschikbaarheid. In combinatie met externe sterilisatie bij SteriNoord is dit heel belangrijk. Ondanks het feit dat we 100% op tijd, compleet en steriel leveren.”
"Het voordeel is heel logisch. Er passen gewoon veel meer sets in een sterilisator wanneer deze verpakt zijn in sterilisatiecontainers. Op onze trolleys passen 18 sets verpakt in sterilisatiecontainers omdat ze stapelbaar zijn en maximaal 6 sets in softwrap. Dit bespaart ons jaarlijks wel 6.000 sterilisatiebeurten! Denk aan de stroom die je hiermee bespaart waardoor je de CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagd" bevestigd Linda.
Cees verwijst naar de regels. “De Nederlandse wetgeving voor sterilisatie van medische hulpmiddelen adviseert dubbelzijdig verpakken van chirurgische instrumentensets. De aanbieders van softwrap en inpakmachines spelen hier maar al te graag op in. Wij zijn voorstander van de Europese wetgeving waarin het gebruik van sterilisatiecontainers met een gevalideerd sterilisatieproces ook wordt gezien als één van de mogelijkheden. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er in Duitsland op veel grotere schaal met containers wordt gewerkt.”
Een neutraal adviesrapport zal helpen verwacht Linda. "Dan kun je het buiten jezelf neerleggen en een onderbouwd advies geven over: de impact en validatie van processen, bij welke aantallen zijn er voordelen en hoe sluit het aan op de wetgeving.”
“Nu hanteren we voor reiniging en sterilisatie van een set met chirurgische instrumenten een vaste prijs. Ook voor kleinere sets willen we het interessant maken om over te stappen naar herbruikbare instrumenten verpakt in sterilisatiecontainers. Bijvoorbeeld voor gynaecologie, tandartsen en privéklinieken zijn we opties aan het onderzoeken. Dit willen we mogelijk maken door setprijsdifferentie toe te gaan passen. Voor kleinere sets wordt externe sterilisatie dan goedkoper. Zo proberen we bij te dragen aan het verduurzamen van zorg.” vertelt Linda enthousiast.
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.