U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout
Contact

Afval verminderen en CO2-uitstoot reduceren 

SteriNoord voorkomt jaarlijks 20.000 kilo softwrap afval door inzet van sterilisatiecontainers

Om het duurzame karakter van sterilisatiecontainers te ervaren tijdens het sterilisatieproces zijn we op bezoek gegaan bij SteriNoord. We gingen in gesprek met Linda Bodewes (Manager bedrijfsvoering) en Cees de Waal (Hoofd productie, instrumentbeheer en logistiek). Bekijk de video's en lees hun verhaal. 

"Om je beter inzicht te geven hoeveel 20.000 kilo softwrap is: je kan er 75 voetbalvelden mee bedekken!"

Linda Bodewes, Manager bedrijfsvoering, SteriNoord

Wat houdt ziekenhuizen en klinieken dan nog tegen om sterilisatiecontainers te gebruiken?

Cees verwijst naar de regels. “De Nederlandse wetgeving voor sterilisatie van medische hulpmiddelen adviseert dubbelzijdig verpakken van chirurgische instrumentensets. De aanbieders van softwrap en inpakmachines spelen hier maar al te graag op in. Wij zijn voorstander van de Europese wetgeving waarin het gebruik van sterilisatiecontainers met een gevalideerd sterilisatieproces ook wordt gezien als één van de mogelijkheden. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er in Duitsland op veel grotere schaal met containers wordt gewerkt.”

 

Wat is er nodig om ziekenhuizen te overtuigen om sterilisatiecontainers te gaan gebruiken?

Een neutraal adviesrapport zal helpen verwacht Linda. "Dan kun je het buiten jezelf neerleggen en een onderbouwd advies geven over: de impact en validatie van processen, bij welke aantallen zijn er voordelen en hoe sluit het aan op de wetgeving.” 

 

Hoe kan SteriNoord zorginstanties helpen naar een duurzame toekomst?

“Nu hanteren we voor reiniging en sterilisatie van een set met chirurgische instrumenten een vaste prijs. Ook voor kleinere sets willen we het interessant maken om over te stappen naar herbruikbare instrumenten verpakt in sterilisatiecontainers. Bijvoorbeeld voor gynaecologie, tandartsen en privéklinieken zijn we opties aan het onderzoeken. Dit willen we mogelijk maken door setprijsdifferentie toe te gaan passen. Voor kleinere sets wordt externe sterilisatie dan goedkoper. Zo proberen we bij te dragen aan het verduurzamen van zorg.” vertelt Linda enthousiast.