U bent succesvol uitgelogd.
Sterilisatieverpakking chirurgische instrumenten
Wanneer softwrap beschadigd raakt bestaat het risico dat chirurgische instrumenten niet meer steriel zijn. Eén van de belangrijkste oorzaken van postoperatieve wondinfecties. Zelfs de kleinste perforaties kunnen bacteriële besmetting veroorzaken. Besmetting kan al worden overgedragen door een gaatje met een diameter van 1,1 mm. [1]
Herbruikbare chirurgische instrumenten vormen een mogelijke route voor de overdracht van ziekteverwekkers, omdat ze na elke operatie in meer of mindere mate besmet zijn met bloed en micro-organismen. [2] Richtlijnen bevelen aan dat chirurgische instrumenten die opnieuw gebruikt kunnen worden, gesteriliseerd moeten worden tussen de verschillende keren dat ze gebruikt worden. Tijdens het proces kunnen de instrumenten in sterilisatiewikkels (softwrap) worden gewikkeld of in steriele containers worden geplaatst. [3] Als sterilisatiewikkels beschadigd raken moet het sterilisatieproces worden herhaald. Gemiddeld wordt 5 procent van de verpakte instrumentensets opnieuw verwerkt als gevolg van scheuren. [4] Beschadigde steriele verpakkingen of natte sets kunnen leiden tot uitval in de operatiekamer en tijdsdruk. Bovendien kunnen gaatjes in softwrap over het hoofd worden gezien. In dat geval vormen ze een ernstige risicofactor voor postoperatieve wondinfecties.
Het verhogen van het aantal lagen steriele wikkels lijkt het probleem niet voldoende aan te pakken. Webster et al. rapporteerden in 2005 dat het dubbel wikkelen van steriele instrumentpakketten de kosten verhoogde en het risico op contaminatie van de schaal niet verminderde. [6] Andere optie om het proces te optimaliseren kiezen voor herbruikbare steriele containers. De investeringskosten voor steriele containers zijn hoger, maar over de hele levenscyclus bekeken, zijn de kosten voor gebruik en verwerking lager dan van sterilisatiewikkels. Bekijk hier de verschillen.
Door de mogelijkheid van niet-waarneembare gaatjes in softwrap biedt de steriele container een betrouwbaar alternatief met minder afval en economische voordelen. Het doel is om een efficiënt en betrouwbaar proces te creëren dat bijdraagt aan consistente patiëntenzorg, soepele operatiekamerprocessen zonder onderbrekingen en onnodige herverwerking van instrumenten en extra stress voorkomt.
[1] Waked WR, Simpson AK, Miller CP, Magit DP, Grauer JN. Sterilization wrap inspections do not adequately evaluate instrument sterility. Clin Orthop Relat Res. 2007; 462:207–211.
[2] Dancer SJ. The role of environmental cleaning in the control of hospital-acquired infection. J Hosp Infect. 2009; 73(4):378-85
[5] WHO Protocol for surgical site infection surveillance with a focus on settings with limited resources, 2018; http://www.who.int/infection-prevention/en/.
[6] Webster J, Radke E, George N, Faoagali J, Harris M. Barrier properties and cost implications of a single versus a double wrap for storing sterile instrument packs. Am J Infect Control. 2005; 33:348–352.
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.