U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout
Contact

Vergelijkende levenscyclusanalyse 

Sterilisatiecontainer versus tweelaags softwrap

Na het uitpakken van steriele chirurgische instrumenten wordt de blauwe (polypropyleen) softwrap verpakking weggegooid. Het verminderen van verspilling is mogelijk door herbruikbare alternatieven voor perioperatieve disposables te overwegen. Maar is de inzet van steriele containers wel milieuvriendelijker over de complete levenscyclus?

Op deze vraag geeft het onderzoek van anesthesist Hans Friedericy uitgebreid antwoord. Samen met collega‘s onderzocht hij het milieuvoordeel van Sterilisatiecontainers voor grote volumes
(5.000 gebruikscycli) en het milieu break-even punt van gebruikscycli door een diepgaande levenscyclusanalyse (LCA). [1]

Milieuvoordeel sterilisatiecontainer

  • 0%

    Minder CO2-uitstoot

  • 0%

    Minder ecokosten

Wat zijn de milieueffecten van softwrap ten opzichte van sterilisatiecontainers?

 

Onderzoeksdoel en -kaders

(A) Milieuvoordeel van sterilisatiecontainers voor grote volumes in grote ziekenhuizen. 

(B) Milieubreak-even punt van gebruikscycli voor kleine ziekenhuizen. 

 

Vergelijking indicatoren bij 5.000 gebruikscycli 

De milieubelasting van de Aesculap® sterilisatiecontainer ligt voornamelijk in de gebruiksfase (elektriciteit, reinigingsmiddel) en bij softwrap ligt het zwaartepunt van de milieubelasting in de productiefase (grondstof polypropyleen). [1] De onderzoeksresultaten laten zien dat de container zeer milieuvriendelijk is als verpakkingsmateriaal voor chirurgische instrumentensets. De genoemde break-even punten zijn de momenten waarop de Aesculap® sterilisatiecontainer milieuvriendelijker is ten opzichte van het gebruik van softwrap.

85% minder CO2-uitstoot

De productlevenscyclus (5.000 gebruikscycli) van de Aesculap® sterilisatiecontainer brengt 1.584 kgCO2e minder uitstoot met zich mee ten opzichte van tweelaags softwrap zonder recycling. [1]

CO2e-uitstoot softwrap versus sterilisatiecontainers

Bij 5.000 sterilisatiecycli

 

Tafel CO2e-generatie uit blauwe verpakking vs. starre steriele containers (RSC's)

CO2e break-evenpunt: 98 gebruikscycli

Na slechts 98 sterilisatiecycli levert de steriele container al minder CO2e-uitstoot dan de softwrap verpakking. Bij elke volgende sterilisatiecyclus blijft het verschil evenredig groeien gedurende de volledige productlevenscyclus van de sterilisatiecontainer.

Grafiek milieu-ontploffingspunt (CO2e)

Ecokosten 84% lager

De ecokosten van 5.000 gebruikscycli met de Aesculap® sterilisatiecontainer liggen €565 euro lager dan van 5.000 vellen tweelaags softwrap zonder recycling. [1] Dit betekend dat er minder kosten zijn om de milieubelasting te compenseren.

Ecokosten softwrap versus sterilisatiecontainers

Bij 5.000 gebruikscycli

 

Tabel ecokosten softwrap versus steriele containers

Break-evenpunt ecokosten: 68 sterilisatiecycli

Na slechts 68 sterilisatiecycli beginnen RSC's al betere eco-kostenresultaten te bereiken dan softwrap. Bij elke volgende sterilisatiecyclus blijft het verschil evenredig groeien gedurende de volledige productlevenscyclus van de sterilisatiecontainer.

Grafiek milieu-omslagpunt (ecokosten)