Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.
Inhoud
U bent succesvol uitgelogd.
Vergelijkende levenscyclusanalyse
Na het uitpakken van steriele chirurgische instrumenten wordt de blauwe (polypropyleen) softwrap verpakking weggegooid. Het verminderen van verspilling is mogelijk door herbruikbare alternatieven voor perioperatieve disposables te overwegen. Maar is de inzet van steriele containers wel milieuvriendelijker over de complete levenscyclus?
Op deze vraag geeft het onderzoek van anesthesist Hans Friedericy uitgebreid antwoord. Samen met collega‘s onderzocht hij het milieuvoordeel van Sterilisatiecontainers voor grote volumes
(5.000 gebruikscycli) en het milieu break-even punt van gebruikscycli door een diepgaande levenscyclusanalyse (LCA). [1]
Milieuvoordeel sterilisatiecontainer
0%
Minder CO2-uitstoot
0%
Minder ecokosten
(A) Milieuvoordeel van sterilisatiecontainers voor grote volumes in grote ziekenhuizen.
(B) Milieubreak-even punt van gebruikscycli voor kleine ziekenhuizen.
De milieubelasting van de Aesculap® sterilisatiecontainer ligt voornamelijk in de gebruiksfase (elektriciteit, reinigingsmiddel) en bij softwrap ligt het zwaartepunt van de milieubelasting in de productiefase (grondstof polypropyleen). [1] De onderzoeksresultaten laten zien dat de container zeer milieuvriendelijk is als verpakkingsmateriaal voor chirurgische instrumentensets. De genoemde break-even punten zijn de momenten waarop de Aesculap® sterilisatiecontainer milieuvriendelijker is ten opzichte van het gebruik van softwrap.
De productlevenscyclus (5.000 gebruikscycli) van de Aesculap® sterilisatiecontainer brengt 1.584 kgCO2e minder uitstoot met zich mee ten opzichte van tweelaags softwrap zonder recycling. [1]
De carbonfootprint is een indicator voor het meten van de uitstoot van broeikasgassen die ontstaan tijdens de productie en het gebruik van producten en diensten. En wordt uitgedrukt in kg C02.
Bij 5.000 sterilisatiecycli
Na slechts 98 sterilisatiecycli levert de steriele container al minder CO2e-uitstoot dan de softwrap verpakking. Bij elke volgende sterilisatiecyclus blijft het verschil evenredig groeien gedurende de volledige productlevenscyclus van de sterilisatiecontainer.
De ecokosten van 5.000 gebruikscycli met de Aesculap® sterilisatiecontainer liggen €565 euro lager dan van 5.000 vellen tweelaags softwrap zonder recycling. [1] Dit betekend dat er minder kosten zijn om de milieubelasting te compenseren.
Ecokosten zijn een maatstaf om de hoeveelheid milieubelasting van een product uit te drukken op basis van preventie van die belasting. Het zijn de kosten van technische maatregelen die uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling tegengaan tot een niveau dat voldoende is om de samenleving duurzaam te maken.
Bij 5.000 gebruikscycli
Zoals in bovenstaand schema is te zien, bestaat de ecokostenberekening uit vier verschillende factoren: schaarste van hulpbronnen, impact op ecosystemen, impact op de menselijke gezondheid en CO2-voetafdruk. Hier is duidelijk zichtbaar dat sterilisatiecontainer in beide gevallen minder milieubelasting met zich mee brengt dan wegwerp of gerecyclede softwrap.
Na slechts 68 sterilisatiecycli beginnen RSC's al betere eco-kostenresultaten te bereiken dan softwrap. Bij elke volgende sterilisatiecyclus blijft het verschil evenredig groeien gedurende de volledige productlevenscyclus van de sterilisatiecontainer.
De onderzoeksresultaten laten zien dat de sterilisatiecontainer op meerdere punten zeer milieuvriendelijk is als verpakkingsmateriaal voor chirurgische instrumentensets.
Lees het complete onderzoeksrapport op de MDPI-website1. Reducing the environmental impact op sterilization packing for surgical instruments in the operating room: a comparative life cycle assessment of disposable versus reusable systems: Hans J. Friedericy, Cas W. van Egmond, Joost G. Vogtländer, Anne C. van der Eijk and Frank Willem Jansen.
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.