U bent succesvol uitgelogd.
Stomaoperatie
Als je binnenkort geopereerd wordt of net een stoma hebt komt er veel op je af en heb je veel vragen. Wij helpen je om te leren gaan met een stoma zodat je jouw leven weer kunt oppakken op een manier waar jij jezelf prettig bij voelt.
Leven met een stoma
Een stoma verandert je zelfbeeld. Dagelijks verzorg je je stoma en word je ermee geconfronteerd. De reactie op een veranderend lichaamsbeeld verschilt per persoon. Ervaringen, motivaties en zorgen zijn dan ook voor iedereen anders. In de eerste periode nadat de stoma is aangelegd, zul je echt moeten wennen. Je lijf werkt anders en de stoma zit zichtbaar op je buik. Verdriet en rouw worden afgewisseld met opluchting. Door het delen van verhalen, verstrekken van proefmateriaal en diepgaande informatie maken we je wegwijs. Zo ondersteunen we je bij elke stap om jouw persoonlijke situatie zo comfortabel mogelijk te maken zodat je je nieuwe lijf kunt accepteren.
Het lijkt erop dat je in deze eerste weken alleen maar aan het hebben van de stoma kunt denken en je je afvraagt: 'Zou het altijd zo zijn?' Maar in feite zul je je na verloop van tijd waarschijnlijk minder bewust worden van je stomazakje.
Heb je pas net gehoord dat je een stoma gaat krijgen? Wees gerust: het is op dat moment de best passende oplossing bij jouw medische aandoening. We doen ons best om al je vragen te beantwoorden en je twijfels weg te nemen. Een stoma is geen ziekte maar een verandering van je lichaam waardoor je minder klachten hebt en een betere kwaliteit van leven.
In plaats van je terug te trekken, is het een goed idee om je situatie met familie en vrienden te bespreken. Als je hulp nodig hebt, vraag dan advies aan je stomaverpleegkundige, die kan al dit soort logische vragen beantwoorden, wel verwerkt iedereen het op zijn of haar eigen manier. Praat met andere mensen met een stoma of sluit je aan bij een patiëntenvereniging. Zij begrijpen hoe je je voelt en hebben vaak nuttige ideeën hoe met deze uitdagingen om te gaan. Je bent niet alleen en ervaren stomadragers hebben vaak dezelfde issues waar je jezelf in kunt herkennen. Neem je partner hierin mee, want hij of zij kan ook vragen of zorgen hebben. Dit kan je helpen bij de verwerking en het omgaan met je stoma.
Het juiste stomamateriaal kiezen
De stomaverpleegkundige van het ziekenhuis helpt je bij het maken van een goede keuze. Al voor de operatie kijkt de stomaverpleegkundige samen met jou welk stomamateriaal het beste past bij jouw situatie. De stomaverpleegkundige checkt ook of je misschien aanvullende hulpmiddelen nodig hebt.
Na de operatie zal de stomaverpleegkundige kijken hoe jouw buik eruit ziet en of het materiaal dat je eerder hebt gekozen nog steeds goed bij je past. Zitten er veel littekens op je buik? Ligt je stoma in een kuiltje? Dat heeft ook invloed bij het vinden van passend stomamateriaal. Je wensen kunnen ook in de loop van de tijd veranderen. Ben je niet meer tevreden met je huidige materiaal dan ben je vrij om te wisselen. Je kan een gratis proefpakket aanvragen op deze website of in overleg met je stomaverpleegkundige op zoek naar een andere oplossing.
Bij eendelige systemen zijn de huidplaat en het stomazakje aan elkaar bevestigd. Je verwijdert dus zowel de huidplaat als het zakje bij het verwisselen. Het is vaak flexibeler en dunner dan een tweedelig systeem, waardoor het veel minder zichtbaar is onder je kleding en vooral onder zwemkleding.
De huidbeschermer in de huidplaat is speciaal ontwikkeld om meerdere keren per dag te verwisselen. Als de huid toch geïrriteerd raakt of gevoelig is kan het raadzaam zijn een tweedelig systeem te gebruiken om de huid wat meer rust te geven.
Bij een tweedelig opvangsysteem bevestig je de huidplaat en het stomazakje los van elkaar. Eerst breng je de huidplaat aan. Op de huidplaat zit een ring waarop je het stomazakje afhankelijk van het soort stomazakje kunt klikken of kleven. Je kan kiezen tussen een kleef of een mechanisch koppelingssysteem. De eerste optie maakt gebruik van een kleefmiddel dat lijkt op tape, terwijl de tweede op een soortgelijke manier wordt verbonden als een deksel op een plastic potje. Je kunt zo het stomazakje verwisselen zonder dat je de hele huidplaat moet verwijderen. Je kan de huidplaat een paar dagen laten zitten. Uiteindelijk moet ook de huidplaat na een paar dagen vervangen worden omdat de kans op lekkage groter wordt naarmate je de huidplaat langer laat zitten.
Je kan kiezen tussen een beige of een transparant stomazakje. Een transparant zakje zorgt ervoor dat je je stoma gemakkelijker kunt zien, dit kan zeker in het begin handig zijn bij de verzorging.
Als je zowel discretie als de mogelijkheid wilt hebben om je stoma te bekijken wanneer dat nodig is, dan kan je ook kiezen voor een van onze beige zakjes met een inspectievenster. Via dit kijkvenster kan je controleren of je stomamateriaal goed zit en de output controleren.
Een voorgestanst zakje kan alleen als je een ronde vorm aan de basis van je stoma hebt die voldoet aan een beschikbare maat in millimeters. De opening moet dus wel precies om je stoma passen en mooi aansluiten.
Het op maat knippen doe je met een stomamal, dit is een hulpmiddel om de juiste vorm te knippen en heeft dus precies de vorm en grootte van je stoma. Dat is niet altijd rond. Controleer regelmatig of je huidplaat nog goed aansluit aan je stoma. Er mag geen huid onbedekt zijn.
Afhankelijk van hoe ver je stoma uitsteekt kan je kiezen voor een vlakke of een convexe huidplaat. Een convex huidplaat heeft en bolling waardoor een dieper gelegen stoma naar boven wordt gedrukt.
Veelgestelde vragen
Als je net een stoma hebt, heb je waarschijnlijk veel vragen in je hoofd. Hieronder vind je een aantal antwoorden op veelgestelde vragen.
In het ziekenhuis gaat de stomaverpleegkundige samen met jou oefenen je stoma zelf te leren verzorgen. Dat is in het begin best onwennig. Je voelt je misschien nog wat slap en er komt veel op je af. Verzorg je stoma op een voor jou comfortabele manier. Dit kan naast een tafel, bij de wastafel of onder de douche.
Je stoma is geen wond maar een stukje darm wat uit je buik komt. Je mag je stoma gewoon onder de douche afspoelen. Daarna droog je je huid en stoma met een handdoek. Voor het opvangen van je ontlasting of urine is er speciaal stomamateriaal wat je op je buik kleeft. Dat aanbrengen vergt enige oefening in het begin. Je leert dit in het ziekenhuis van de stomaverpleegkundige.
Als je op stap gaat adviseren we altijd een reservezakje mee te nemen en wat spulletjes om een nieuw zakje te kunnen plakken. Ook kan het handig zijn schone kleren mee te nemen. Dan ben je altijd voorbereid en ga je gerust op pad.
Een stoma verzorg je een paar keer per dag. Dit is afhankelijk van je stomaproductie en de soort stoma.
Wanneer je eendelig gesloten opvangmateriaal gebruikt, verwissel je het zakje als dit voor 1/3 gevuld is. Vaak is dit in de ochtend voor of na het douchen. De beste tijd om dit te doen is voor het ontbijt: je darm produceert dan meestal nog niet zoveel ontlasting. Daarna kan het zijn dat je nog één of twee keer per dag het zakje wisselt afhankelijk van je stoelgangpatroon.
Leegbare zakjes met roll-up sluiting gebruik je als je ontlastig semi-vloeibaar of breiig is. Ook deze zakjes verwissel je een keer per 24 uur. Gedurende de rest van de dag kan je, als je een leegbaar zakje gebruikt, het zakje legen boven het toilet. Je doet dit als je zakje voor 1/3 is gevuld is.
Een urinestoma verzorg je om de dag. Een aantal keer per dan kan je het urinezakje legen met een kraantje dat onderaan het zakje zit. Je kunt het zakje legen als deze voor 1/3 gevuld is. Wanneer je eendelig opvangmateriaal gebruikt voor je urinestoma, neem dan om de twee dagen een nieuw zakje. Dit kan voor of na het douchen gebeuren. De beste tijd om dit te doen is 's morgens, voordat je hebt gedronken en er weinig urineproductie is.
De gebruikte stomazakjes mag je weggooien bij het restafval. Je kan bij dunne ontlasting of urine eerst het zakje leegmaken in het toilet voordat je het weggooit. Voor de geur kan je het stomazakje in een wegwerpzakje doen en luchtdicht verpakken.
De stomaverpleegkundige van het ziekenhuis helpt je met het kiezen van geschikt materiaal en adviseert dan ook vaak een bepaalde medisch speciaalzaak. Daar wordt de eerste bestelling van je stomamaterialen geplaatst. Als later blijkt dat je materiaal toch niet helemaal voldoet ben je vrij om een ander soort of merk stomamateriaal te kiezen. Je bent ook vrij om te kiezen welke medische speciaalzaak jouw stomamateriaal levert.
Check wel altijd even bij je zorgverzekeraar of zij een contract hebben met de medisch speciaalzaak van jouw voorkeur. Niet alle zorgverzekeraars hebben namelijk een contract met alle medisch speciaalzaken. Wanneer er geen contract is, kan het betekenen dat je stomamateriaal niet volledig wordt vergoed. Dit hangt ook af van de soort polis die je hebt, je kan namelijk een natura- of restitutiepolis hebben.
Het kan altijd voorkomen dat het gekozen materiaal toch minder goed past dan je in eerste instantie dacht. Je hebt bijvoorbeeld last van lekkages of je huid gaat stuk. Ook kan het zijn dat het materiaal niet goed meer past omdat je stoma of je buik is veranderd. Maak dan een afspraak met je stomaverpleegkundige. Je kan ook een proefpakketje aanvragen bij B. Braun Medical via deze website. Als het dan bevalt kan je het nieuwe materiaal bestellen bij je medisch speciaalzaak.
Vraag een gratis proefpakket aanJe stoma slinkt in de eerste weken na de operatie. Dat komt omdat de zwelling verdwijnt doordat het overtollig vocht wegtrekt en doordat het slijmvlies geleidelijk aan dunner wordt. Daarom heb je meestal eerst een uitknipbare huidplaat waar je zelf het gaatje voor je stoma in knipt. Deze opening knip je met een mal op maat van je stoma. Zorg dat het materiaal goed aansluit en er geen huid onbedekt is. Houdt tussen je stoma en de opening van de huidplak 1 tot 2 millimeter ruimte zodat je stoma niet afgekneld wordt. Als je stoma de definitieve vorm heeft, is het ook mogelijk om materiaal op maat te bestellen.
Je kan onder de douche met of zonder zakje. Het stomazakje is namelijk waterbestendig. Het filter moet je vooraf wel even afplakken met de bijgeleverde stickers als je het zakje nog niet wil vervangen.
Als je na het douchen meteen je plak wil verwisselen hoef je het zakje niet af te plakken. Door het warme water is de plak makkelijker te verwijderen.
Je kan natuurlijk ook zonder zakje en plak douchen. Wel kan er soms wat ontlasting of urine uit de stoma kan komen. Bij een colostoma met een regelmatig ontlastingspatroon kan je je douchemoment daarop aanpassen.
Je kan gewoon shampoo en douchegel gebruiken. Zorg er wel voor dat je schuimresten goed afspoelt om irritatie onder de plak te voorkomen. Gebruik geen badolie of bodylotion rondom je stoma. De huidplak kan dan minder goed hechten door de vettige bestanddelen.
Baden kan je beter met stomamateriaal doen. Plak altijd het filter af want als het filter nat wordt, werkt deze niet meer. Vergeet niet na het baden de filetsticker weer te verwijderen.
Lees meer over douchen en baden met een stomaAls je een stoma hebt, is het soms even zoeken naar de juiste kleding. Je wilt dat het stomazakje niet opvalt en dat je stomazakje niet bekneld raakt zodat de ontlasting goed in het zakje kan.
Stomazakjes zijn gemaakt van een soepel materiaal. Hierdoor passen de zakjes zich gemakkelijk aan, Bij strakke, aansluitende kleding zijn de contouren van het stomamateriaal vanzelfsprekend meer zichtbaar dan bij losse wijdvallende kleding. Kleding moet vooral prettig zitten. Zeker net na de operatie kan loszittende kleding comfortabeler zijn.
Met een vestje of een colbertje kun je de contouren van je stoma verhullen. Onder een shirt of bloesje kan je een hemdje dragen.
Kies voor stoffen die ademen en materiaal dat je goed kunt wassen. In de meeste gevallen zit een stoma een paar centimeter onder je navel. Kies daarom voor een broek of rok waarbij de rand onder of boven je stoma valt. Als de rand precies op je stoma valt, heb je kans op lekkage, omdat ontlasting of urine niet goed kan doorlopen. Je kunt je stomazakje onder je onderbroek dragen of het zakje eroverheen laten vallen. Wil je het zakje over je onderbroek heen laten vallen zorg dan dat de onderbroekrand laag genoeg valt, zodat je huidplaat er bovenuit steekt.
Broeken met een brede, elastische band zitten vaak prettig. Kijk ook of de broek nog lekker zit als je gaat zitten.
Lees meer kledingadviezenEen van de oorzaken van huidproblemen is dat de huid op je buik niet gewend is aan blootstelling aan ontlasting. Zeker de ontlasting van een dunne darmstoma bevat sterk prikkelende stoffen waardoor de huid al binnen een uur kan irriteren. Het is dus belangrijk je huid goed in de gaten te houden en je stomahuidplaat op tijd te vervangen.
Bij huidproblemen is het belangrijk om de huid te beschermen. Dit kan door Askina barrière spray aan te brengen voordat je de huidplak op de huid aanbrengt. Dit product houdt de huid soepel en waterafstotend en zorgen dat het pH-niveau van de huid op peil blijft.
Vervang je stomamateriaal zo vaak als aangegeven. Verwissel een eendelig systeem minstens een maal per dag, vaker of minder wisselen kan huidirritatie veroorzaken. Om het stoma-opvangmateriaal goed te laten hechten is het belangrijk dat de huid rondom je stoma gezond is. Als de huid beschadigd raakt, heeft dit direct gevolgen voor de betrouwbaarheid en het comfort van het stomamateriaal. Een geïrriteerde, kapotte of geïnfecteerde huid kan leiden tot problemen omdat je het stomamateriaal dan niet goed meer kan aanbrengen. Dit kan leiden tot lekkages en dat veroorzaakt dan weer huidirritatie. Je komt dan in een vicieuze cirkel. Blijf er niet mee lopen maar neem contact op met je stomaverpleegkundige.
Lekkage is het meest voorkomende probleem en hier is echt wat aan te doen.
Een lekkage kan ontstaan als het stomamateriaal niet goed meer past. Je stoma verandert de eerste maanden van vorm. De stoma wordt kleiner. Als dit lekkages veroorzaakt, moet je misschien veranderen van stomamateriaal. Een ander alternatief kan een convex stomazakje zijn.
Het kan ook optreden door gewichtsverlies of als je juist wat dikker bent geworden. Je huid rondom je stoma kan veranderd zijn en plooien of oneffenheden vertonen.
Lekkages zijn vrijwel altijd te verhelpen. Blijf er niet mee zitten maar vraag advies aan je stomaverpleegkundige.
Als je voor de operatie fit bent omdat je regelmatig beweegt of sport, zul je door een betere conditie na de operatie sneller herstellen.
Ook is de kans op complicaties en op rug- en buikklachten kleiner als je regelmatig beweegt. Regelmatig bewegen en gezond eten helpt je om je fit te voelen en op gewicht te blijven. Oefeningen zoals fietsen, wandelen of yoga zijn geschikt voor stomadragers. Sporten die je buikspieren te veel belasten, zoals gewichtheffen, vechtsporten of rugby, worden echter afgeraden omdat ze je stoma kunnen beschadigen.
Sport en een actieve levensstijl zijn belangrijke factoren voor je herstel en helpen je om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Je kunt met een stoma gewoon op vakantie. Probeer eerst eens een weekendje weg of een korte vakantie. Als je je zeker voelt en gewend bent aan het hebben van een stoma kun je zelfs een verre reis maken. Een goede voorbereiding is dan erg belangrijk.
Lees meer over reizen met een stomaWerken met een stoma kan, maar is soms niet mogelijk. Dit is erg afhankelijk van het soort werk dat je doet, je persoonlijke situatie en de reden waarom de stoma is aangelegd. Na de aanleg van een stoma hervat ruim de helft van de mensen het werk volledig. Ongeveer 25% gaat parttime werken, 25% keert niet terug in het arbeidsproces.
Lees meer over werken met een stomaUiteraard kan je je stomazakje naar wens personaliseren. Er zijn zelfs DIY-video’s en tutorial op het internet vinden. Zoek maar eens op: maak je eigen stomahoesje of zelfgemaakte stomazakjes' of 'stoma bag covers'. Als je luchtdichte materialen gebruikt, zorg er dan voor dat je het filter van het stomazakje niet afdekt. Anders werkt je filter niet meer.
Advies
Laat dan hier je gegevens achter. Onze stomaverpleegkundige Yvette helpt je graag op weg met een vrijblijvend advies.
It will be forwarded to a responsible contact person who will get in touch with you as soon as possible.
Meer informatie
De bescherming van de persoonsgegevens van onze klanten is zeer belangrijk voor ons en wij nemen dit zeer ernstig. Jouw persoonsgegevens zijn onderworpen aan gegevensbescherming en zullen alleen worden verzameld en opgeslagen om te voldoen aan deze aanvraag. Wij zullen jouw gegevens in geen geval doorgeven aan derden buiten de B. Braun-groep. Onze medewerkers zijn getraind in het omgaan met persoonsgegevens en zijn verplicht zich te houden aan de voorschriften voor gegevensbescherming.
We vragen je daarom akkoord te gaan met het volgende: "Ik heb het gegevensbeschermingsbeleid gelezen en ga akkoord met de verwerking van mijn persoonsgegevens volgens het gegevensbeschermingsbeleid. Ik kan mijn toestemming op elk moment intrekken".
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.