Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.
Inhoud
U bent succesvol uitgelogd.
3D- versus 2D-laparoscopie
Wanneer nieuwe medische of technische innovaties hun weg vinden naar de algemene praktijk, is er vaak geen duidelijke overeenstemming over de voordelen ervan. De vergelijking tussen 3D- en 2D-laparoscopie heeft een duidelijk oordeel voor de 3D-technologie opgeleverd. Er lijkt nog meer verbeteringspotentieel te zijn, alleen al wat betreft vragen over hoe chirurgen vertrouwd raken met de nieuwe technologie en de snelheid van beeldverwerking. De voordelen van 3D-laparoscopie zijn vooral overtuigend in combinatie met een betere dieptewaarneming en een daaruit voortvloeiende vermindering van het risico bij chirurgische ingrepen. De 3D-procedure is ook zeer efficiënt vanuit het oogpunt van ziekenhuismanagement.
Laparoscopie wordt gebruikt om organen en structuren in de buikholte te visualiseren. Het wordt gebruikt voor diagnostische doeleinden en in het bijzonder voor het uitvoeren van operaties. De minimaal invasieve procedure resulteert in minder trauma tijdens de operatie en minder postoperatieve pijn. Bovendien verlaagt het risico op infectie en voorkomt het uitgebreidere adhesies in het weefsel. De vergelijking tussen 3D- en 2D-procedures was al enkele jaren geleden een belangrijke ontwikkelingskwestie en werd onderzocht in verschillende dierstudies.[1] 3D-visualisatiesystemen bestaan al bijna twee decennia, maar de literatuur spreekt nu van een renaissance in 3D-beeldvorming die de afgelopen jaren aan de gang is. Steeds meer vooraanstaande fabrikanten brengen 3D-systemen op de markt. Daarnaast hebben kritieke verbeteringen in deze systemen ook geleid tot een toenemende vraag naar de technologie, wat ook een positief effect heeft gehad op de prijzen. Een van deze verbeteringen is de verbeterde beeldvorming die ze nu bieden als gevolg van de uitgebreide verwerkingskracht in de systemen. Een ontwikkeling die ook in de digitale microscopie heeft plaatsgevonden. Voor visualisaties van deze kwaliteit waren twintig jaar geleden veel grotere en duurdere apparaten nodig geweest.[2] 3D-laparoscopiesystemen zijn nu tegen aanvaardbare prijzen verkrijgbaar.[3] Een blik in ziekenhuizen toont vandaag de dag aan dat 3D-laparoscopie steeds populairder wordt vanwege het gemak waarmee het te leren is, zelfs voor minder ervaren chirurgen.[4]
De uitgebreide reeks operaties die laparoscopisch worden uitgevoerd, is vooral toe te schrijven aan de verbeterde beeldvorming van de 3D-systemen. Een recent klinisch onderzoek door Baum et al.[5] onderzocht de effecten van 3D-laparoscopie op de doeltreffendheid en veiligheid van gynaecologische procedures. Bij het hechten en snijden van anatomische structuren met behulp van 3D-visualisatie werden aanzienlijke voordelen gevonden. In vergelijking met 2D-laparoscopie vonden de chirurgen de weergave van de ruimtelijke diepte bijzonder voordelig, een belangrijke reden voor de verbeterde veiligheidsniveaus bij de operatieve procedures. De weergave van retroperitoneale neurale structuren werd aanzienlijk verbeterd. Verbeteringen in de visualisatie van de uterus, ureter en bloedvaten waren niet zo uitgesproken. Desondanks is er een zeer positieve conclusie: het werken met 3D-laparoscopie biedt chirurgen grote voordelen in vergelijking met 2D-apparaten. De weergave van ruimte in de afbeeldingen lijkt eenvoudigweg meer op de werkelijke anatomie.[5]
Andere onderzoeken komen tot vergelijkbare conclusies. In een vergelijkend onderzoek werden 53 patiënten behandeld voor verschillende chirurgische indicaties (waaronder ovariumcyste, hernia en cholelithiasis). De ene groep werd geopereerd met behulp van 3D-laparoscopie, de andere met behulp van 2D-technologie. Het grootste nadeel van 2D-laparoscopie is het gebrek aan dieptewaarneming. Dit belast chirurgen tijdens operatieve ingrepen en kan een negatief effect hebben op de veiligheid.[6] De 3D-groep had een duidelijk voordeel met aanzienlijk kortere tijdsperioden voor de operaties. De artsen noemen de superieure beeldkwaliteit, vooral met betrekking tot diepteperceptie, als de doorslaggevende factor voor de snellere procedures.[6] Andere voordelen van de 3D-technologie zijn de goede oog-handcoördinatie en de verhoogde precisie. Zo kunnen chirurgen nauwkeuriger en met minder fouten werken en zelfs zeer fijne weefselstructuren scheiden. Minder ervaren chirurgen profiteren vooral van deze voordelen.[7] Ze kunnen de operaties en de bijbehorende anatomische kenmerken sneller en effectiever leren kennen. De financiële voordelen voor ziekenhuizen liggen voor de hand. In sommige gevallen verminderen aanzienlijk kortere operatietijden de hoeveelheid anesthetica die nodig is. Bovendien kunnen bestaande laparoscopie-instrumenten, bijvoorbeeld alle instrumenten met een recht ontwerp, ook met de 3D-technologie worden gebruikt. Dit verlaagt zowel de investering als de onderhoudskosten.[7]
Nog belangrijker zijn de verminderde sterftecijfers die geassocieerd worden met 3D-laparoscopie. Patiënten kunnen in een betere gezondheidstoestand in de postoperatieve zorg worden vrijgelaten.[6] Mogelijke nadelen hebben meer te maken met de subjectieve gewenning van chirurgen aan het zicht door de 3D-bril en met een nog snellere gegevensverwerking. Al met al zijn de voordelen van 3D-laparoscopie onmiskenbaar. Blijkbaar was dit al voorzienbaar voordat de technologie volledig werd ingezet in de reguliere klinische praktijk. Er geen manier om te begrijpen waarom niet alle chirurgen onmiddellijk overschakelen op driedimensionale beeldvorming, omdat dit de beelden zijn waar we allemaal aan gewend zijn uit het dagelijks leven.[4]
Laparoscopie heeft een revolutie teweeggebracht in de chirurgie in vergelijking met open ingrepen, vooral op het gebied van vermindering van complicaties. Laparoscopie kan verder worden verbeterd door innovatieve technologie. Een dergelijke benadering is 3D-laparoscopie.
Lees meer
[1] Beger HG, Schwarz A, Brückner UB, Hartel W. Forschung in der Chirurgie; Konzepte, Organisation, Schwerpunkte: Eine Bestandsaufnahme – Universitäre Einrichtungen. Berlin, Heidelberg, Springer-Verlag, 1997:359.
[2] Rosahl S. Interviewed by: Römer GC. 2017 Nov 08.
[3] Jähne J, Königsrainer A, Schröder W, Südkamp NP. Was gibt es Neues in der Chirurgie? Jahresband 2013: Berichte zur chirurgischen Weiter- und Fortbildung. Landsberg, ecomed MEDIZIN, 2013:455.
[4] Künzel W, Diedrich K, Hohmann M. 51. Kongress der Deutschen Gesellschaft für Gynäkologie und Geburtshilfe. Dresden 1.-5. Oktober 1996, Berlin, Heidelberg, Springer-Verlag, 1997:247.
[5] Baum S, Sillem M, Ney JT, Baum A, Friedrich M, Radosa J. What Are the Advantages of 3D Cameras in Gynaecological Laparoscopy? Geburtshilfe Frauenheilkd. 2017 Jan; 77(1):45-51.
[6] Sahu D, Mathew MJ, Reddy PK. 3D Laparoscopy – Help or Hype; Initial Experience of A Tertiary Health Centre. J Clin Diagn Res. 2014 Jul; 8(7):NC01-NC03.
[7] Sinha RY, Raje SR, Rao GA. Three-dimensional laparoscopy: Principles and practice. J Minim Access Surg. 2017 Jul-Sep; 13(3):165-9.
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.