U bent succesvol uitgelogd.
Een nieuwe dimensie in de operatiekamer
Ultieme precisie en nauwkeurigheid, snelle bedieningstijd, persoonlijk welzijn en korte leercurve.
Het camerasysteem Aesculap EinsteinVision® 3.0 gebruikt deze kenmerken van menselijke waarneming om een 3D-beeld te creëren. Tijdens de operatie leggen twee Full HD-sensoren in de camerakop twee beelden vast vanuit een ander gezichtspunt, waarbij ze de verschillende perspectieven van het linker- en rechteroog simuleren. Deze beelden worden verwerkt en weergegeven op een 3D-monitorscherm, dat scherpe en heldere 3D-beelden biedt. De kijker moet een 3D-bril dragen om de illusie van ruimtelijke diepte te creëren. Deze signalen moeten tegelijkertijd de hersenen bereiken via afzonderlijke kanalen, wat mogelijk wordt gemaakt door het gebruik van een 3D-bril.
Actieve 3D-sluiterbril opent en sluit vloeibare kristallenglazen elektronisch over elk oog, gesynchroniseerd met de medische 3D-monitor. Wanneer de monitor een linkeroogbeeld levert, bedekt de 3D-bril het rechteroog, zodat alleen het linkeroog het beeld op de monitor ziet, en andersom voor het andere oog. Het proces wordt zo snel herhaald dat het voor de kijker vrijwel onzichtbaar is. Het nadeel van actieve 3D-brillen is dat ze op batterijen werken om de sluiterfunctie aan te sturen en te communiceren voor synchronisatie met de 3D-monitor. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als de batterij van de actieve 3D-bril halverwege de operatie leeg raakt. Naast het extra gewicht van de batterijen zijn de actieve 3D-brillen ook duurder dan hun passieve tegenhangers.
Passieve gepolariseerde 3D-brillen hebben een ander filtersysteem, wat betekent dat elk oog alleen het daarvoor bestemde beeld ziet. Je ziet het linker- en rechterbeeld tegelijkertijd op hetzelfde gebied door gepolariseerde filters die haaks op elkaar zijn gericht. Deze polarisatiefilters maken licht van verschillende polarisaties mogelijk. Elk oog ziet een ander beeld, wat resulteert in het 3D-effect.
De tweede optie is een plasmasterilisator op lage temperatuur die waterstofperoxide nodig heeft voor het sterilisatieproces. Het voordeel is dat de totale sterilisatiecyclus, inclusief transport, gewoonlijk aanzienlijk korter is dan bij sterilisatie in een autoclaaf, omdat de plasmasterilisatoren niet in de CSSD hoeven te worden geplaatst, maar dichter bij de OK kunnen worden geplaatst. Dit verlaagt de investeringskosten, omdat het misschien niet nodig is om meerdere camerakoppen te kopen. Het nadeel kan zijn dat het type plasmasterilisator dat nodig is om 3D-componenten te verwerken, niet beschikbaar is in het ziekenhuis.
Eigenlijk moeten passieve 3D-brillen circulair gepolariseerd worden, omdat alleen dan de kijker het hoofd heen en weer kan kantelen zonder het contrast en de helderheid van het 3D-beeld te beïnvloeden. Omdat gepolariseerde 3D-brillen geen batterijen nodig hebben om de illusie van een 3D-beeld te creëren en het geen (zicht)probleem geeft om te schakelen tussen 2D- en 3D-livebeeld, zijn ze tegenwoordig de voorkeurstechnologie bij medische 3D-beeldweergave.
Omwille van deze bestaande nadelen introduceerde Aesculap® een innovatief steriel concept, een steriele camerahoes voor EinsteinVision®. De hoes sluit de volledige 3D-endoscoop, de camerakop en de bijbehorende kabel hermetisch af. Het wordt gebruikt als steriele barrière tussen de patiënt en het camerasysteem. Het concept is eenvoudig: één patiënt, één camerahoes!
Wat is het verschil?
Optische componenten en interfaces in de endoscoop worden vervangen door signaalkabels. Hierdoor neemt het totaalgewicht van het camerasysteem af. Gewoonlijk zijn chip-on -tip systemen een "alles-in-één" zonder de mogelijkheid om het beeld scherp te stellen. De lichtgeleiderkabel is in het camerasysteem geïntegreerd.
Vanwege de buitendiameter van het 3D-camerasysteem (10 mm) en het feit dat er twee sensoren in de distale tip van de endoscoop moeten worden geplaatst, is de grootte van de beeldsensoren aanzienlijk kleiner dan bij een conventionele 3D-camerakop. Daarom is de oorspronkelijke beeldresolutie van de sensor gewoonlijk lager dan Full HD (1080 lijnen horizontale resolutie) en moet deze worden opgeschaald naar Full HD-kwaliteit.
Diepteperceptie is een belangrijk kenmerk voor stereoscopisch kijken. Alleen een goede diepteperceptie geeft de indruk van een natuurlijk 3D-beeld. Het chip-on -tip camerasysteem biedt door zijn technologische aard slechts een beperkte scherptediepte, wat meestal resulteert in een minder indrukwekkende 3D-impressie. Kleinere sensoren hebben een kleinere pixelgrootte, wat gewoonlijk leidt tot een hoger niveau van storende beeldruis. Daarom is het handig om grotere sensoren in de camera te hebben.
Laparoscopie heeft een revolutie teweeggebracht in de chirurgie in vergelijking met open ingrepen, vooral wat betreft het verminderen van complicaties. Laparoscopie kan verder worden verbeterd door innovatieve technologie. Een dergelijke benadering is 3D-laparoscopie.
Lees meerWanneer nieuwe medische of technische innovaties hun weg vinden naar de algemene praktijk, is er vaak geen duidelijke overeenstemming van de voordelen.. De vergelijking tussen 3D- en 2D-laparoscopie heeft echter een duidelijke uitspraak opgeleverd in het voordeel van 3D-technologie.
Lees meer
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.