U bent succesvol uitgelogd.
Samen de juiste keuze maken
Chemotherapie is een veel voorkomende therapie binnen de oncologische zorg. Deze behandeling bestaat vaak uit meerdere kuren van één of meerdere dagen achter elkaar en worden afgewisseld met rustperioden. Een kuur kan oraal met tabletten of via een infuus direct in de bloedbaan toegediend worden. Op deze pagina lees je meer over vaattoegang bij de toediening van chemotherapie
Elke chemotherapie via een infuus start met het maken van een veneuze toegang, een toegang tot het bloedvat. Dat kan door ieder keer een bloedvat aan te prikken of door een katheter te plaatsen waardoor niet telkens het bloedvat aangeprikt hoeft te worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de veneuze toegang. Tijdens een gezamenlijk overleg tussen zorgverlener en patiënt kan de meest optimale keuze gemaakt worden.
Samen beslissen is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg van vandaag.3 Ook de keuze voor de meest optimale veneuze toegang voor de chemotherapie is een keuze die samen met de patiënt gemaakt kan worden. Wanneer patiënt en zorgverlener met elkaar in gesprek gaan, kan een keuze gemaakt worden die de minst nadelige invloed heeft op de dagelijkse bezigheden van de patiënt en het risico op schade aan de bloedvaten en mogelijke complicaties minimaliseert.
Een belangrijke vraag voor zorgverlener én patiënt is wat de impact van een infuustherapie is op het leven van de patiënt. Hoe beïnvloedt de veneuze toegang die gekozen wordt de dagelijkse activiteiten? De bewegingsvrijheid? Sport of hobby? Zwemmen of saunabezoek? Verzorging van de veneuze toegang? Hygiëne? Pijn en angst? Allemaal vragen die beantwoord kunnen worden wanneer de mogelijkheden overwogen en besproken worden. Iedere veneuze toegang, poortkatheter (PAC), perifeer ingebrachte centrale katheter (PICC) of perifeer intraveneuze katheter (PIVC), heeft voor- en nadelen.
Een poortkatheter, ook wel een PAC genoemd, is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om langdurig toegang tot de bloedvaten te bieden, vaak voor de toediening van chemotherapie. Het systeem bestaat uit twee hoofdonderdelen: een kleine titanium poort die net onder de huid wordt geplaatst, meestal op de borst en tegenwoordig ook vaak in de arm, en een katheter (een dun slangetje) die via een vene naar een grotere bloedvat, zoals de vena cava superior, wordt geleid.
De implantatie gebeurt onder lokale verdoving (of soms onder lichte algehele narcose), vaak door een chirurg of interventieradioloog. De poort wordt net onder de huid geplaatst, en de katheter wordt door de ader naar de juiste plek geleid. De ingreep duurt meestal minder dan een uur.
Met Celsite® ECG kan een infuuspoort geplaatst worden onder lokale verdoving op de poliklinische operatiekamer (POK) of met een ECG-geleide techniek voor het bepalen van de tippositie. Deze manier van werken is minder invasief voor de patiënt en tijd- en kostenbesparend voor het ziekenhuis.
1. Langdurige toegang: een poortkatheter kan langdurig blijven zitten, van enkele maanden tot jaren, waardoor herhaald aanprikken van de vaten overbodig is.
2. Minder risico op infectie: omdat de poort onder de huid zit, is er een lager risico op infectie in vergelijking met externe lijnen zoals een perifere intraveneuze katheter of een perifere ingebrachte centrale katheter.
3. Patiëntcomfort: zwemmen en douchen zijn zonder beperkingen of extra maatregelen mogelijk.
Het plaatsen van een poortkatheter wordt soms als een invasieve ingreep gezien en geassocieerd met complicaties en een opname. De chirurgische venedissectie en het echogeleid aanprikken van de vene zijn de meest gebruikte technieken voor katheterplaatsing. Het bepalen van de tippositie van de katheter kan met röntgen, of minder invasief met ECG. De patiënt hoeft niet een hele dag opgenomen te worden en er is geen volledige anesthesie nodig. Ze kunnen dus dezelfde dag, direct na de ingreep zelfs, nog naar huis.
De snelste en eenvoudigste methode om vasculaire toegang te krijgen is door een korte perifere intraveneuze katheter in te brengen. Een perifere intraveneuze katheter (ook wel een perifeer infuus genoemd) is een korte katheter die met een naald in een perifere vat, meestal in de arm of hand, wordt ingebracht. Deze wordt vaak gebruikt voor de toediening van kortdurende behandelingen zoals vloeistoffen, medicatie, bloedproducten en soms ook chemotherapie.
Bij het aanprikken van een bloedvat wordt er bij iedere chemotoediening een nieuwe naald geprikt in het bloedvat. Voor deze manier van toedienen wordt vaak gekozen als er maar een paar keer geprikt hoeft te worden of wanneer het medicijn niet zo schadelijk is voor de kleine bloedvaten in de hand of onderarm.
Introcan Safety® 3 laat het aanprikken met een perifere infuus katheter zo veilig mogelijk verlopen en minimaliseert katheterfalen.
1. Gemakkelijk te plaatsen: een perifere katheter wordt snel en relatief eenvoudig ingebracht door een verpleegkundige of arts, zonder dat er een chirurgische ingreep nodig is.
2. Kortdurend gebruik: geschikt voor behandelingen die slechts enkele dagen duren of voor patiënten die geen langdurige intraveneuze toegang nodig hebben.
Voor de intraveneuze toediening van cytostatica wordt voor elke toediening het vat opnieuw aangeprikt. Vaak aanprikken kan wel als pijnlijk ervaren worden. Ook kan het irritaties aan de binnenkant van het bloedvat veroorzaken. Daarnaast is het soms ook moeilijk voor de verpleegkundige om een ‘goed’ bloedvat te vinden. Ondanks dat een veneuze punctie bij de meerderheid van de patiënten in één keer succesvol is, kan het soms een uitdaging zijn. Moeilijke intraveneuze toegang gaat vaak gepaard met herhaalde aanprikpogingen.
De snelste en eenvoudigste methode om vasculaire toegang te krijgen is door een korte perifere intraveneuze katheter in te brengen. Een perifere intraveneuze katheter (ook wel een perifeer infuus genoemd) is een korte katheter die met een naald in een perifere vat, meestal in de arm of hand, wordt ingebracht. Deze wordt vaak gebruikt voor de toediening van kortdurende behandelingen zoals vloeistoffen, medicatie, bloedproducten en soms ook chemotherapie.
Je ontvangt binnenkort een e-mail waarin je de inschrijving voor de nieuwsbrief definitief moet bevestigen. Alleen dan mogen we je onze nieuwsbrief toesturen. Je kunt jezelf op elk gewenst moment afmelden door op de uitschrijflink te klikken die onderaan alle e-mails wordt toegevoegd.
1. www.vzinfo.nl/kanker
2. www.iknl.nl/nkr-cijfers
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.