Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.
Inhoud
U bent succesvol uitgelogd.
#SharingExpertise
In de Fonteinstraat ontmoeten we een aantal medewerkers van het UMCG. Zij dragen allemaal bij aan het verduurzamen van de zorg. Met onder andere 44 Green Teams en een integraal duurzaamheidsbeleid zien we dat er veel duurzaamheidsinitiatieven creatief worden aangepakt. Wat zijn hun drijfveren en hoe krijgen ze collega’s hierin mee?
“Het begint met refuse. Ik gebruik bijvoorbeeld geen disposable staplers om darmen aan elkaar te zetten. We vinden het vanuit opleidingsredenen ook belangrijk dat zorgprofessionals dit met een draad moeten kunnen. Een draad is een paar euro en een stapler al snel rond tweehonderd euro. En die gooi je na gebruik nog weg ook. Zo zie je dat een duurzame oplossing niet duurder hoeft te zijn.”
Annemarie Leliveld, Uroloog
"Klein beginnen is altijd mijn advies, zodat het overzichtelijk blijft. Collega's in de hele keten van de behandeling betrekken we altijd bij een duurzaamheidstraject. Een mooi voorbeeld: sinds wij het papier en folie scheiden scheelt dat gewoon 1-2 zakken medisch afval per operatie. Dit bespaart ons een hoop kosten en het afval kan op deze manier goed gerecycled worden."
Shuki Blokzijl, OK-assistent
“Hoeveel tijd duurzaamheidsinitiatieven van zorgprofessionals vragen wisselt per project. In het UMCG word je één dag per maand vrij geroosterd als je actief bent in een Green Team. Structureel tijd vrijmaken is echt nodig om voortgang te boeken.”
Linda Faber, Hoofd OK
“Zinnige zorg is ook prijsbewust zijn. Je merkt dat wanneer mensen inzicht hebben in de kosten, ze ook wel bewust andere keuzes willen maken.”
Linda Faber, Hoofd OK
“Dit doen wij bijvoorbeeld door een lijst met kosten van medische hulpmiddelen, die gevoelig zijn voor verspilling, op te hangen bij het handenwassen op de OK. Dit zorgt voor onbewuste beïnvloeding bij collega‘s.”
Ali Hake, Inkoop
“Dit is bijvoorbeeld ook heel belangrijk om te benadrukken voor de blauwe celstofmatjes. Wanneer een celstofmatje vocht heeft opgenomen is het ziekenhuisafval, en dat is wel 10x zo duur om af te voeren. Hopelijk gaan ze de vloer dan niet meer dweilen met celstofmatjes.”
Annemarie Leliveld, Uroloog
“Veiligheid en blijven voldoen aan de regelgeving tijdens verandering van processen is zo belangrijk om in de gaten te houden en hier aansturing aan te geven.”
Gerda Biziuk, Deskundige Medische Steriele Hulpmiddelen (DSMH)
“De landelijke werkgroep circulaire bedrijfsvoering, waarin alle umc’s zijn vertegenwoordigd, is hard aan het werk om een top 10-20 van medische disposables in beeld brengen. Het gaat dan om medische disposables die het meest worden gebruikt en vanwege het materiaalgebruik (metalen, elektronica, plastics) een grote milieu-impact hebben. Dit geeft inzicht om gericht aan de slag te gaan met verduurzamen van deze disposables. Dit kunnen meerdere richtingen zijn: overgang naar herbruikbaar maar ook re-design of gebruik van andere materialen. Sommige stappen zullen op korte termijn mogelijk zijn omdat er al alternatieven beschikbaar zijn. En voor andere voorstellen zijn er nog obstakels in wet- en regelgeving. Uiteindelijk zal dit leiden tot een platform waarin ziekenhuizen kunnen zoeken naar opties om te verduurzamen. Je krijgt meer inzicht welke medische hulpmiddelen je van disposable naar herbruikbaar kan omzetten, en wat het oplevert. Dan hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden. Zo wordt het ‘laaghangend fruit’ direct zichtbaar.”
Angeli Keizer, Milieudeskundige
“Er komt veel verpakkingskunststof vrij in het ziekenhuis. Dit gaan we inzamelen en doen tegelijk onderzoek welke nuttige toepassingen mogelijk zijn. Dan wordt het geheel pas echt circulair en praten we niet meer over afval maar over grondstoffen. We hebben al een samenwerking met Greencycl die medische producten maakt van onze disposables. Ook kijken we verder naar mogelijkheden met innovaties als 3D-printen, spuitgieten van kunststoffen en de productie van materialen die we direct weer kunnen gebruiken in het UMCG zoals bijvoorbeeld bedhaakjes of andere aankleding van patiëntkamers. Heel leuk om te onderzoeken op verschillende afdelingen.”
Angeli Keizer, Milieudeskundige
In het ziekenhuis is een Green Team een groep medewerkers die zich bezighoudt met duurzaamheid. Dit kan gaan om het verminderen van energieverbruik, waterverbruik, afvalproductie en uitstoot van broeikasgassen. Green Teams zijn vaak multidisciplinair samengesteld, met collega's van verschillende afdelingen in het ziekenhuis, zoals facilitair management, inkoop, verpleegkunde en medische staf.
Door samen te werken en ideeën uit te wisselen kunnen Green Teams een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van het ziekenhuis en grote stappen zetten in het verminderen van de milieu-impact. Deze teams fungeren als pioniers, die andere instellingen en collega's inspireren om soortgelijke duurzame maatregelen te implementeren. Op die manier dragen ze bij aan bredere bewustwording en actie op het gebied van milieubewustzijn in de gezondheidszorg en daarbuiten.
Green Teams kunnen op verschillende manieren worden georganiseerd. Sommige ziekenhuizen hebben een centraal Green Team dat verantwoordelijk is voor het duurzaamheidsbeleid en alle projecten. Andere ziekenhuizen hebben afdelingsspecifieke Green Teams die zich richten op duurzaamheidsmaatregelen binnen een bepaalde afdeling. Het is belangrijk dat een Green Team een goede mix heeft van kennis en ervaring, zodat ze alle aspecten van duurzaamheid kunnen aanpakken.
Ontwikkel een visie en missie
De visie en missie van een Green Team geven aan wat het team wil bereiken. De visie is een langetermijndoelstelling, terwijl de missie een kortetermijndoelstelling is.
Bepaal de focus van het team
Welk aspect van duurzaamheid wil het team aanpakken? Het team kan zich bijvoorbeeld richten op het verminderen van energieverbruik, waterverbruik, afval of CO2-uitstoot.
Selecteer teamleden
Het team moet een goede mix hebben van collega's met verschillende vaardigheden en kennis. Breng vertegenwoordigers van verschillende afdelingen in het ziekenhuis samen om duurzaamheidsinitiatieven succesvol uit te rollen.
Stel een plan op
Het plan beschrijft de doelen, taken en tijdlijn voor het team. Het wordt dan voor iedereen duidelijk op welke manier het duurzaamheidsdoel bereikt gaat worden en wat daar voor nodig is.
Communicatie en promotie
Het is verstanding om te communiceren over de duurzaamheidsinitiatieven en te promoten aan andere medewerkers van het ziekenhuis. Dit kan worden gedaan door het houden van presentaties, het publiceren van artikelen, het creëren van een website of het organiseren van trainingen.
Hier zijn enkele tips voor het succesvol starten van een Green Team in het ziekenhuis:
Begin klein
Het is beter om met een paar kleine projecten te beginnen dan om te proberen alles tegelijk te doen.
Zorg voor draagvlak
Het is belangrijk dat een Green Team steun krijgt van de directie en andere belangrijke schakels in het ziekenhuis.
Maak het leuk!
Collega's mogen zich enthousiast voelen om deel te nemen aan een Green Team.
Ben je lid van een Green Team of wil je er één starten? De online Workshop van Green Care Academy zet je aan het denken én aan het werk! Je gaat aan de slag met het begin van jouw duurzaamheidsplan en ontvangt na afloop gratis een e-book als naslagwerk. Bekijk ook de enthousiaste recensies op de website.