U bent succesvol uitgelogd.

Hallo !
Logout
Contact

Voorkomen van wondinfecties

Wondbedvoorbereiding

Het concept van "wondbedvoorbereiding" werd voor het eerst beschreven door Falanga et al (2000) en kan worden gedefinieerd als het voorbereiden van een wond om endogene wondgenezing te versnellen en om de doeltreffendheid van geavanceerde wondbehandelingsproducten te verbeteren. Het uiteindelijke doel is vorming van gezond granulatieweefsel wat resulteert in complete wondsluiting.

Alleen een schone wond kan genezen

Binnen wondbedvoorbereiding zijn er vijf verstorende factoren vast te stellen. Deze verstorende factoren moeten indien mogelijk gelijktijdig aangepakt worden. 

De vijf verstorende factoren zijn:

  1. Aanwezigheid van necrose en/of fibrine.
  2. Verstoring in de bacteriële balans.
  3. Verstoring in het exsudaat management.
  4. Verstoring van de biochemische balans.
  5. Cellulaire disfunctie.
     

Wondbedvoorbereiding is gericht op het voorkomen en behandelen van bacteriegroei en biofilm in het wondbed, het verwijderen van necrotisch weefsel en het exsudaat management weer in balans brengen van cellulaire disfuncties en biochemische onevenwichtigheden.

Minder infecties, minder kosten

Voorkom biofilm met een unieke combinatie van betaïne en polyhexanide. Prontosan® biedt je een "evidence based" oplossing. De betaïne in Prontosan® zorgt voor een oppervlaktespanning die vele malen lager is dan water of NaCl 0,9%. Hierdoor kan de polyhexanide de bacteriegroei remmen en wordt biofilm wel effectief verwijderd.

Studies tonen aan dat Prontosan® op deze manier de kans op een wondinfectie van 40% naar 3% verkleint! Infecties voorkomen is bewezen beter en goedkoper dan het behandelen ervan. Wondinfecties worden veroorzaakt door de aanwezigheid en verspreiding van micro-organismen. Er zijn talloze manieren waarop micro-organismen het wondbed kunnen binnendringen. Het belangrijkste doel is om infecties te voorkomen in plaats van te behandelen. 

Wat is een biofilm?

Een biofilm in een wond is een complexe samenstelling van diverse soorten bacteriën, cellulaire afscheidingen en andere micro-organismen die zich hechten aan het wondoppervlak en een indoordringbare laag vormen. Deze microben produceren slijmerige lagen van lange suikerketens (polysaccharides). Zo ontstaat een complexe gemeenschap van microben die ingesloten is door een slijmerige, verbindende laag. Deze afscheidingen vormen een kleverige matrix waarin de bacteriën ingebed raken. Dit proces is het begin van de biofilmvorming.

Wat zijn de gevolgen van een biofilm in een wond?

De bacteriën in een biofilm beschermen zichzelf tegen het immuunsysteem en antibacteriële behandelingen. Biofilm vertraagt de wondgenezing aanzienlijk en kan complicaties zoals een wondinfectie veroorzaken. Omdat de biofilm bacteriën beschermt tegen externe invloeden, neemt het risico op infectie toe.

80% van de wonden met een biofilm raakt geïnfecteerd
Bacteriën in biofilm zijn ongevoelig voor antibiotica, wat de behandeling bemoeilijkt. Ook kan een biofilm een chronische ontstekingsreactie stimuleren, waardoor het genezingsproces gecompliceerder wordt. Een chronische ontsteking kan ook leiden tot meer pijn en ongemak voor de patient.

Het erkennen en herkennen van het fenomeen biofilm is essentieel voor een effectieve wondgenezing. Het begrijpen en behandelen van biofilm is van belang bij het streven naar optimale wondzorg. 90% van de complexe wonden ontwikkelt een biofilm. Dit is niet altijd zichtbaar met het blote oog.

Wat zijn verschijnselen die kunnen wijzen op een biofilm?

  • De wondgenezing stagneert
  • Biofilm veroorzaakt veel exsudaat, waardoor extra vaak verbandwissels nodig zijn.
  • Patiënt geeft meer pijn aan dan je zou verwachten.
  • De wond heeft een onaangename geur

Preventie én behandeling van biofilm is de start van een ongecompliceerde wondgenezing

Bij de behandeling van biofilm is wondbedvoorbereiding een essentiële stap bij het streven naar een optimaal wondbed om genezing te bevorderen. Het toepassen van specifieke reinigingsvloeistoffen en gels en het debrideren van de wond met een debridement pad zijn methoden die biofilm verstoren en zo wondgenezing bevorderen.

Prontosan® voor voorbereiding
van het wondbed

Prontosan® debridementpad

Hoe werken microvezels?

Microvezels kunnen zich aan zelfs de kleinste microscopische deeltjes hechten. Monofilamentvezels hebben een meer borstelend effect. Als je het effect zou kunnen visualiseren, zou je kunnen zien dat er hechtkrachten zijn tussen de microvezels en de te verwijderen deeltjes. De Prontosan® debridement pad bestaat uit miljoenen microvezels, waardoor het algehele reinigende oppervlak enorm groot is.  Weefselresten, exsudaat, fibrine en necrose kunnen door de microvezels eenvoudig uit de wond verwijderd worden. 

Monofilament
Microvezel

Case Studies & wetenschappelijk bewijs

  • RCT-Prontosan Study

    Effect of Prontosan on wound bed preparation and inframmation in chronic wounds

    pdf, 143.6 KB

  • Summary RCT Prontosan Study

    Effect of Prontosan on wound bed preparation and inflammation in chronic wounds

    pdf, 99.0 KB

Gerelateerde documenten