U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout

Veneuze toegang

Patiënteninformatie chemotherapie

Krijg je chemotherapie via een infuus? Vaak is het ten minste één keer nodig het bloedvat aan te prikken. Voor het geven van een infuus is een toegang in het bloedvat nodig, een veneuze toegang of vaattoegang. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende hulpmiddelen.

Hoe wordt de medicatie toegediend?

Het kan zijn dat voor ieder chemotoediening een bloedvat aangeprikt wordt met een naald, waarbij een korte kunststof katheter achterblijft gedurende het infuus van die dag. Na de chemotoediening wordt de katheter verwijderd. De volgende keer dat er dan weer chemo toegediend moet worden, moet er weer opnieuw geprikt worden. Deze katheters heten perifere intraveneuze katheters (PIVC).

 

Het kan ook zijn dat een centraal veneuze katheter (CVC) geadviseerd wordt om te voorkomen dat telkens een bloedvat aangeprikt moet worden. Een CVC is een lange buigbare katheter (slangetje) waarvan het einde in een groot bloedvat eindigt en zo minder schade aan de vaten veroorzaakt. Het hebben van zo een kunststof katheter maakt het makkelijker om medicijnen direct in de bloedbaan te geven. Deze katheters blijven voor de duur van de chemotherapie.

 

Er zijn twee mogelijkheden voor centraal veneuze katheters. Een katheter waarvan een deel buiten het lichaam ligt: perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter (PICC-lijn). En een katheter die helemaal in het lichaam zit: een poortkatheter.

 

Alle mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Vraag jouw oncoloog of verpleegkundig specialist oncologie naar de risico’s en voordelen van elke mogelijkheid en bespreek samen welke optie het beste voor jou is.

Voordelen

  • Katheter kan onder lokale verdoving ingebracht worden en het is slechts een kleine ingreep
  • Niet nodig om bij iedere behandeling een bloedvat aan te prikken
  • Minder irritaties aan de binnenkant van de bloedvaten
  • Bij een siliconen- of nikkelallergie is het een goed alternatief

 

Nadelen

  • Beperking in bewegingsvrijheid door het deel van de katheter dat buiten aan de arm hangt
  • Zwemmen is niet mogelijk of met een speciale beschermhoes
  • Met douchen moet ook rekening gehouden worden met het gedeelte van de katheter buiten het lichaam
  • Het gedeelte dat buiten het lichaam ‘hangt’ dient goed beschermd te worden om infectie te voorkomen

Infuustherapie

check_circle

Your request could not be submitted. Please try again.

warning