Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.
Inhoud
U bent succesvol uitgelogd.
Totale intraveneuze anesthesie (TIVA)
TIVA is een techniek voor algehele anesthesie waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van middelen die uitsluitend intraveneus via een spuitpomp worden toegediend zonder het gebruik van inhalatiemiddelen (gasanesthesie).[1] Er is een solide reden voor het gebruik van TIVA in sommige gevallen waar de toediening van ingeademde anesthetica onmogelijk of nadelig is of in scenario's waarin traditionele anesthesietoedieningssystemen mogelijk niet beschikbaar of onpraktisch zijn. In andere gevallen kan het gebruik van TIVA het proces efficiënter en voordeliger maken voor de patiënt.
Space®plus Perfusor® visualiseert de status van de anesthesie via een grafisch overzicht als een gebruiksvriendelijke techniek voor de zorgverleners. De gebruikersinterface kan flexibel worden aangepast aan specifieke TCI-instellingen om het aantal handlingsstappen te beperken.
Target Controlled Infusion (TCI) is een gestandaardiseerde infusietechniek voor de toediening van opioïden, propofol en andere anesthetica bij anesthesie.
TCI omvat de implementatie van farmacologische modellen in infuuspompen. Deze TCI-pompen regelen de infusiesnelheden om vooraf gedefinieerde concentraties of doelwaarden te bereiken en te handhaven.
In het geval van anesthesie wordt het doel geïdentificeerd via specifieke algoritmen. De infusiesnelheden die nodig zijn om de doelconcentratie te bereiken en te handhaven, zijn gebaseerd op farmacokinetische modellen.
Deze doelen kunnen plasmaconcentraties zijn die worden aangeduid als 'Plasmamodus' of 'Plasmarichtpunt' of effect-siteconcentraties die worden aangeduid als 'Effect(-site)modus' of 'Effect(-site)richtpunt'.
In vergelijking met traditionele anesthesietechnieken biedt TIVA/TCI verschillende potentiële voordelen:
Veel TCI-modellen zijn pure farmacokinetische modellen met drie compartimenten:
1. Een centraal compartiment (gewoonlijk het bloedplasma vertegenwoordigen).
2. Een snel evenwichtig compartiment (dat goed doorbloede weefsels zoals spieren vertegenwoordigt).
3. Een langzaam equilibrerend compartiment (dat minder goed doorbloed weefsel vertegenwoordigt, zoals vetweefsel).
TCI-modellen zijn verkrijgbaar voor verschillende anesthetica. Voor veel geneesmiddelen zijn er zelfs verschillende TCI-modellen beschikbaar. Ze variëren in de vereiste invoer van patiëntkenmerken (bijv. zoals lichaamsgewicht, geslacht, lengte, leeftijd enz.), en de populatie die werd gebruikt om de modellen te genereren. Er zijn specifieke modellen voor kinderen, volwassenen, obese patiënten, enz. Sommige modellen zijn gebaseerd op slechts kleine patiëntenpopulaties, andere zijn gebaseerd op brede populaties.
Voor Space®plus zijn de volgende TCI-modellen beschikbaar:
wordt gewoonlijk toegepast via tracheale of larynxtubes. Deze zijn aangesloten op een anesthesieverdamper en een anesthesieapparaat. Typische middelen zijn isofluraan, sevofluraan en desfluraan.
/
Totale intraveneuze anesthesie is een algemene anesthesie techniek met een combinatie van middelen die via een spuitpomp via de intraveneuze route worden toegediend zonder het gebruik van inhalatiemiddelen.2
/
Target Controlled Infusion3 is een op algoritmen gebaseerde, gebruiksvriendelijke techniek. De klinische toepassing van farmacologische modellen is ter ondersteuning van de infusie van (anesthesiologische) geneesmiddelen.
/
Je ontvangt binnenkort een e-mail waarin je de inschrijving voor de nieuwsbrief definitief moet bevestigen. Alleen dan mogen we je onze nieuwsbrief toesturen. Je kunt jezelf op elk gewenst moment afmelden door op de uitschrijflink te klikken die onderaan alle e-mails wordt toegevoegd.
Referenties
[1] Totale intraveneuze anesthesie met behulp van een doelgecontroleerde infusie – A pocket reference', College of Anesthesiologists, Academy of Medicine Malaysia (opgehaald 07.10.15).
[2] Wang Y., Yan M., He J.G., Zhu Y.M., Hu X.S., Li X., Wu W.D. (2011). Een gerandomiseerde vergelijking van doelgecontroleerde infusie van remifentanil en propofol met desfluraan en fentanyl voor laryngeale chirurgie, ORL J Otorhinolaryngol Relat Spec., 73(1):47-52.
[3] Ozkose, Z., Ercan, B., Ünal, Y., Yardim, S., Kaymaz, M., Dogulu, F., & Pasaoglu, A. (2001). Inhalatie versus totale intraveneuze anesthesie voor lumbale discushernia: vergelijking van hemodynamische effecten, herstelkenmerken en kosten. Journal of neurochirurgische anesthesie, 13(4), 296-302.
[4] Lee W.-K., Kim M.-S., Kang S.-W., Kim S., Lee J.-R. (2015). Type anesthesie en herstelkwaliteit van de patiënt: een gerandomiseerd onderzoek waarin propofol-remifentanil total i.v. anesthesie met desfluraananesthesie, BJA: Brits tijdschrift van anesthesie, 114(4):663-668.
[5] Godet G., Watremez Ch., El Kettani C., Soriano Ch., Coriat P. (2001). Een vergelijking van sevofluraan, doelgecontroleerde infusie propofol en propofol/isofluraan-anesthesie bij patiënten die een carotisoperatie ondergaan: A Kwaliteit van anesthesie en herstelprofiel, Anesthesie en pijnstilling, 93(3):560-565.
[6] Absalom A & Struys M. Een overzicht van TCI & TIVA. Tweede editie., 2011; Gent: Academia pers.
Maak jouw online ervaring eenvoudiger, comfortabeler en veiliger met een persoonlijk account.